81η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση

Η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση (ΠΟΣ) αποτελεί μια ετήσια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης και τον εκάστοτε Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) σε διαφορετικούς κάθε φορά ορεινούς όγκους της Ελλάδας. Αποτελεί μια συνάντηση ορειβατών και των ΕΟΣ από όλη την Ελλάδα, καθώς και από άλλες χώρες, με σκοπό την προώθηση του ορειβατικού πνεύματος, την ανταλλαγή εμπειριών και τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων. Πραγματοποιείται τον Ιούλιο, μέρες της γιορτής του προφήτη Ηλία.

Σημαντικοί σταθμοί του θεσμού αυτού αποτελούν, μεταξύ άλλων, η 3η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στην Κρήτη το 1938 και η 73η ΠΟΣ που πραγματοποιήθηκε 100 χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο. Η 80η ΠΟΣ πραγματοποιήθηκε το 2022 στα Βαρδούσια, στο Πιτιμάλικο, ενώ η 79η ΠΟΣ το 2019 στον Ελικώνα στην κορυφή Μεγάλη Λούτσα (1.553 μ.).

Η 81η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση διοργανώνεται από τον ΕΟΣ Λασιθίου στην Κρήτη, το διήμερο 22 και 23 Ιουλίου 2023. Συγκεκριμένα, η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Οροπέδιο Λιμνάκαρο του Οροπεδίου Λασιθίου και το Καταφύγιο Στροβίλι, σε υψόμετρο 1.350 μ. Η οροσειρά της Δίκτης, με υψηλότερη κορυφή το Σπαθί (2.148 μ.), είναι ένας από τους τρεις κύριους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου. H προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει τα βουνά Δίκτη, Σελάκανο, Καθαρό και Σελένα, τα οποία με τη σειρά τους περιβάλλουν το οροπέδιο Λασιθίου (800 μ.), το μεγαλύτερο οροπέδιο της Κρήτης.

Πηγή: ΕΟΣ Λασιθίου

Το όρος Δίκτη έγινε το 2023 ο δεύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης, μετά τα Λευκά Όρη, που εντάχθηκε στο θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και τον διέπει πλέον καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας. Η συνολική έκταση της Δίκτης, που εντάχθηκε στα «Απάτητα Βουνά» είναι 66,29 τ.χλμ, και εκτείνεται νότια του Οροπεδίου Λασιθίου και του Δικταίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της 81ης ΠΟΣ στο Λασίθι, αλλά και για σχετικές οδηγίες συμμετοχής, το ανάγλυφο, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.